top of page
Malin Sjöstrand

Tre frågor till Mattias Ribbing – författare till Skärmsmart

Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne kan memorera ordningsföljden på en hel kortlek på 79 sekunder. Han har alltid haft ett stort intresse för hjärnan och är författare till fem populära böcker om hjärnan kopplat till lärande.


Nu är han aktuellt med boken Skärmsmart – 9 hjärnregler för prestation och välmående i en digitaliserad värld.




Precis som Anders Hansen bok Skärmhjärnan och Sissela Nutelys Distraherad har Mattias utgår Mattias ofta från det evolutionära perspektivet och lagt mycket tid på att plöja igenom aktuell forskning på området. Detta ger även Skärmsmart en vetenskaplig tyngd (Sissela är faktagranskare). Boken är också väldigt praktisk och lätt att ta till sig – en konkret självhjälpsbok för den som vill återta makten över sin tid och uppmärksamhet i vår digitala värld.

Jag träffar Mattias en gråmulen novemberdag strax efter att Skärmsmart har släppts.


Vad är människans största utmaning i vår digitala värld?

– Jag skulle säga att det är att lever i en värld där ny information finns i överflöd på en armlängds avstånd. Vi är evolutionärt utvecklade för att älska ny information, då det varit viktigt för vår överlevnad, och i vår digitaliserade värld blir de helt enkelt för mycket av det goda. För att vi ska kunna hantera situationen krävs nya strategier.


Många tycks tro att lösningen är vi måste bli bättre på digital disciplin, hur tänker du kring det?

– Jag håller inte med. Det är inte vår digitala disciplin vi ska jobba med. Disciplin är en återvändsgränd på grund av att det kräver för mycket av vår viljestyrka. Lösningen, enligt mig, är istället att plats- och tidsdesigna vårt teknikanvändande.


Mattias drar parallellen till mat där det idag också finns ett överflöd, vilket leder till att många människor äter alldeles för mycket.


– Detta har vi delvis löst genom att plats- och tidsdesigna vårt matintag. Vi äter frukost, lunch och middag på på bestämda tider och platser, men går inte omkring med en godispåse i fickan hela dagen, för att kunna ta en godis så fort vi känner oss sugna.


Mattias trycker också hårt på att vi måste knäcka koden för multitasking. Här är hans strategi är “en-punktslistan”, en lista med enda uppgift som du ska rikta ditt fokus mot. Självklart kommer du tappa koncentrationen då och då medan du jobbar, men med hjälp av "en-punktslistan" blir det lättare att hitta tillbaka till det som som du bestämt dig för att jobba med.



Lever du själv som du lär?

– Självklart har jag också utmaningar eftersom jag i grunden är en tekniknörd. Men det är några saker som jag lyckats med. Framförallt vad gäller skifta mitt teknikanvändande från en device (smartphonen) till flera – en för varje funktion. Jag har ett vanligt armbandsur för att kolla klockan, en väckarklocka i sovrummet och lämnar ofta smartphones hemma (när jag inte kommer behöva den) och tar istället med min “dumb phone” för att kunna bli nådd.


Mattias berättar också om ett smart mejlprogram - Boomerang - som levererar hans mejl en gång i timme istället för i realtid.


– Det gör att det inte är någon större mening för mig att öppna mejlen mer än en gång i timmen, för det finns inget nytt där. Tack vare Boomerang har jag successivt blivit av med ovanan att kolla mejlen stup i kvarten.


Mattias har många fler tips och trix och en lång lista på smarta appar som hjälper oss att ta makten över vår tid och uppmärksamhet, istället för att låta suget snabba digitala belöningar styra våra liv.


Sammanfattningsvis en jättebra bok som gett mig ett antal nya strategier till ökad produktivitet och meningsfull skärmtid. Perfekt att ge som julklapp till nära och kära.


Comments


bottom of page